Project LivingLab & Voedselbank

Begin november 2013 heeft een medestudent uit mijn projectgroep gereageerd op een oproep op de Haagse Hogeschool om binnen het project LivingLab mee te denken en te werken aan een project dat het niveau van de vitaliteit van de wijk voorhof te Delft wilt verhogen. In januari 2014 heb ik me mogen aansluiten bij dit project. Hieronder vind je informatie over wat het project precies inhoudt en welke bijdrage ik middels een onderzoek lever aan Voorhof.

Door maatschappelijke veranderingen zoals vergrijzing, een zich terugtrekkende overheid en de financiële crisis verschuift de verzorgende staat meer en meer naar een maatschappij waarin preventie, informele zorg, eigen verantwoordelijkheid en initiatief belangrijk wordt.

De gemeente Delft is om die reden een samenwerking aangegaan met de Haagse Hogeschool en een aantal lokale partners in de wijk Voorhof in Delft. Vanaf februari 2014 heb ik samen met twee projectleden actief meegedacht over de ontwikkeling van technische interventies op wijkniveau. Het vier à vijf jaar durende project LivingLab Voorhof Vitaal heeft de intentie interventies te ontwikkelen en te initiëren op wijkniveau met als doel bewoners zelf verantwoordelijkheid te laten nemen voor de individuele en gezamenlijke kwaliteit van leven op de domeinen van zorg en welzijn. Mijn projectleden en ik hebben ons zo veel mogelijk georiënteerd omtrent het verbeteren van de zorg door lokale initiatieven.

Naast desk-research hebben wij ideeën uitgewisseld met andere studenten die op een ander gebied ook meewerken aan het LivingLab project, hebben we projectbijeenkomsten bijgewoond en hebben we de Voedselbank Haaglanden bezocht. De andere leden uit mijn projectgroep hebben ook een aantal voedseluitdeelpunten van de Voedselbank bezocht, hebben care-pitches gejureerd en zijn ze de wijk ingegaan. Ik heb hun daarbij zoveel mogelijk ondersteund door middel van gezamenlijke brainstormsessies en het mede-ontwikkelen van een plan van aanpak om toch zoveel mogelijk bij dit onderdeel van het project betrokken te zijn.

Mijn grootste aandeel aan het LivingLab project is te vinden in een opdracht die voort is gevloeid uit een project waar een andere projectgroep – die we middels het LivingLab hebben leren kennen – al eerder mee is gestart, namelijk het ontwerpen van een voedselinleverpunt voor de Voedselbank op de Haagse Hogeschool. Door ons bezoek aan de Voedselbank werd de interesse gewerkt met ons onderzoek hier op in te haken middels een onderzoek naar de bereidbaarheid om voedsel te doneren bij een voedselinleverpunt op de Haagse Hogeschool. De Voedselbank heeft namelijk een chronisch tekort aan voedselpakketten.Wij vonden het ontwerpen van een inleverpunt zo’n interessante opdracht, dat wij hebben besloten om ons project hierop te laten aansluiten.

Het onderzoek naar de wijk Voorhof én het onderzoek naar de realiseerbaarheid en het in praktijk brengen van een inleverpunt dienen als bijdrage aan de vitaliteit van de bewoners in de wijk Voorhof én het inzamelen van voedingsmiddelen om het tekort aan voedselpakketten terug te dringen bij de Voedselbank.

Tijdens deze projecten heb ik een aantal competenties kunnen ontwikkelen die horen bij het functieprofiel van een onderzoeker.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: